Hoe veilig is een infraroodstraler voor thuisgebruik?

infrarood verwarming

Als u op zoek bent naar een verwarmingsoplossing die energiebesparingen oplevert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert, is een infraroodstraler een goede optie. Deze apparaten zenden infraroodgolven uit die objecten en mensen in de kamer direct verwarmen, wat resulteert in een snellere verwarming met minder energieverlies. Omdat deze golven zich niet door de lucht verplaatsen, veroorzaken ze bovendien geen stof of bacteriën die circuleren. Dit maakt ze een veiliger alternatief voor convectiesystemen voor mensen met luchtwegaandoeningen.

infrarood verwarming

Ondanks enige zorgen over infraroodverwarming, is deze technologie veilig te gebruiken zolang de juiste veiligheidsrichtlijnen worden gevolgd. Deze omvatten onder meer het houden van een redelijke afstand tussen de verwarming en voorwerpen, het niet langdurig rechtstreeks aankijken ervan en het ervoor zorgen dat alle elektrische snoeren goed geaard zijn. Bovendien is het belangrijk om te controleren op nalevingscertificeringen en naleving van gevestigde industrienormen bij het selecteren van een infraroodverwarming.

Infraroodstraling is dezelfde als die van de zon op een zonnige dag en is niet schadelijk voor uw gezondheid. Infraroodstralers zenden ver-infraroodstraling (FIR) uit, wat totaal anders is dan de nabij-infraroodstraling (NIR) die wordt aangetroffen in producten zoals röntgenapparatuur en kiemdodende gloeilampen.

Hoe veilig is een infraroodstraler voor thuisgebruik?

NIR-straling kan negatieve effecten hebben, zoals brandwonden aan de ogen en veroudering van de huid, maar FIR heeft dat niet. Dit type straling is ook niet-ioniserend, wat betekent dat het geen elektronen van atomen en moleculen verwijdert, zoals gammastraling doet. Röntgenstralen en UV-straling kunnen daarentegen de weefsels van de ogen en het lichaam beschadigen, waardoor huidkanker ontstaat, en kan leiden tot huidkanker of cataract.

Naast de voordelen voor het milieu biedt een infraroodstraler nog een aantal andere voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden. Deze omvatten kostenefficiëntie, installatiegemak en weinig tot geen onderhoud. Vergeleken met convectieradiatoren kan een infraroodstraler tot 40% besparen op de verwarmingskosten.

Een ander voordeel is dat infraroodstralers compacter zijn dan conventionele radiatoren en aan de muur kunnen worden gemonteerd zonder waardevolle vloerruimte in beslag te nemen. Bovendien kunnen ze binnen enkele minuten worden geïnstalleerd door een gerenommeerde elektricien, waardoor u bespaart op de installatiekosten. En omdat infrarood niet door de lucht wordt doorgegeven, is er geen ventilatie nodig.

Ten slotte zijn er, omdat infrarood niet door de muren of plafonds dringt, geen extra verwarmingskosten verbonden aan het kanaliseren van het systeem. Dit kan u honderden dollars besparen op de installatie- en lopende bedrijfskosten. Dit geldt met name voor woningen met slechte isolatie, waar de extra energie die nodig is om de lucht die door het huis circuleert aanzienlijk is. Infrarood biedt ook veel gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde bloedcirculatie, verminderde gewrichtsstijfheid/artritis en een verbeterd immuunsysteem. Het kan zelfs gifstoffen uit de vetcellen halen, waardoor het populair wordt in sauna’s en yogastudio’s. Al deze voordelen maken een infraroodstraler tot een slimme investering voor elk huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *